به گزارش راهبرد معاصر؛ خلوصی آکار وزیر دفاع ملی ترکیه در گفت وگو با خبرنگاران در مراسم افتتاحیه آغاز سال جدید بیست و هفتمین دوره قانونگذاری مجلس ملت کبیر این کشور درباره ایجاد منطقه امن و عملیات احتمالی در شرق فرات تصریح کرد: همانطور که رئیس جمهورمان (رجب طیب اردوغان) بارها تاکید کرد، این مساله شوخیبردار نیست و این مساله را باید همه بدانند و درک کنند؛ این کار باید تسریع یابد و به نتیجه برسد؛ نباید زمان را از دست دهیم.
وی همچنین درباره سرنگونی پهپاد وارد شده به حریم هوایی ترکیه نیز گفت: حادثه سادهای است؛ نیروهای هوایی ترکیه، از حریم هوایی کشور با قاطعیت حفاظت می کنند.
** اف-۳۵ را ندهند، جنگنده ملی خود را خواهیم ساخت
آکار با اشاره به بازی آمریکا درخصوص واگذاری اف 35 افزود: حالا که جنگنده اف-۳۵ را نمی دهند، ما نیز هواپیمای رزمی و آموزشی خود "هور کوش" را ساختیم، جنگنده ملی خود را نیز خواهیم ساخت؛ اگر پاتریوت هم ندهند "سپر" را می سازیم و سیستم دفاع هوایی خود را توسعه بیشتری خواهیم داد؛ کسی تردیدی در این زمینه نداشته باشد.
شورای عالی امنیت ملی ترکیه نیز دیروز (دهم مهرماه) طی نشستی بر افزایش بیش از پیش تلاش برای ایجاد منطقه باصطلاح امن در شمال سوریه تاکید کرد.
شورای عالی امنیت ملی این کشور در پایان نشست خود که به ریاست "رجب طیب اردوغان" رئیسجمهور ترکیه برگزار شد، طی بیانیه ای بر افزایش بیش از پیش تلاش برای ایجاد منطقه باصطلاح امن در شمال سوریه تاکید کرد.
در این بیانیه همچنین آمده است: تحولات داخلی و خارجی مربوط به امنیت ترکیه (در نشست شورای عالی امنیت ترکیه) مورد بررسی قرار گرفت و بر استمرار عملیات "پنجه" تا نابودی کامل تروریستها در شمال سوریه تاکید شد؛ آنکارا برای مبارزه با تمام گروههای تروریستی، بهویژه فتو و داعش، پ. ک. ک/پ. ی. د- ی. پ. گ که اتحاد ملی ترکیه را تهدید می کنند، مصمم است.
ترکیه، گروه های کُرد مسلح سوریه (ی. پ. گ) را نیز تروریستی و تهدیدکننده امنیت ملی خود می داند و بارها در گفت وگو با آمریکا (متحد کردها) خواستار ایجاد منطقه امن در منطقه شرق فرات سوریه شده است.
ترکیه و آمریکا به رغم این که برای ایجاد منطقه امن در شمال سوریه اختلاف نظر داشته و دارند، سرانجام با تأسیس مرکز عملیات مشترک در آنکارا برای ایجاد یک منطقه امن به توافق دست یافتند.
ایجاد منطقه امن در سوریه در حالی صورت می گیرد که ارتش ترکیه در دو عملیات سپر فرات (۳ شهریور ۹۵ تا ۹ فروردین ۹۶) و عملیات شاخه زیتون (۳۰ دیماه ۹۶ تا ۴ فروردین ۹۷) با همکاری گروههای تروریستی مورد حمایت خود، چهار هزار کیلومتر از خاک سوریه از جمله شهرهای الباب، اعزاز، جرابلس و عفرین در شمال این کشور را تصرف کرده است.
دولت سوریه با اشغالگر خواندن دولت ترکیه در عملیات نظامی در منطقه عفرین و سایر مناطق شمال سوریه، بارها خواستار خروج نیروهای ارتش ترکیه از خاک سوریه شده است.
ترکیه با اعزام نیروهای نظامی مختلف به مناطق شمال سوریه به خصوص شمال غرب این کشور و در مجاورت استان "ادلب" زمزمه هایی را نیز برای خارج نشدن از آنها مطرح می کند که به نظر می رسد با توجه به موقعیت راهبردی این مناطق و نزدیکی آن به اسکندرون و مرزهای ترکیه از توسعه طلبی ترک ها حکایت دارد و جلوگیری از اقدام علیه تروریست ها در ادلب نیز می تواند در این راستا ارزیابی شود.
ترکیه حتی در این راستا برخی از طرح های خود را در پوشش هایی مانند ایجاد منطقه امن برای جلوگیری از ایجاد موج جدید آوارگان و تشکیل نیروهای نظامی با همکاری آمریکا برای گشت زنی در آنها مطرح می کند که از دیدگاه دمشق همه این طرح ها نوعی توسعه طلبی و جهت ادامه اشغال و حضور نظامی در شمال سوریه ارزیابی می شود.
وزیر دفاع ترکیه گفت: (ایجاد منطقه امن در شمال سوریه) در صورت اتلاف وقت و تاخیر، این فعالیتها توقف مییابد. تصمیم ما در این مورد بسیار جدی است.
وزیر دفاع ترکیه: برای کشیدن گلیم خود از آب آمادگی کامل داریم.
گئیر پدرسون، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه با اشاره به مناطق تحت اشغال گروه تروریستی پ.ک.ک/ی.پ.گ در شمال سوریه و احتمال عملیات پاکسازی ترکیه در این مناطق اظهار داشت: باید نگرانی های امنیتی مشروع ترکیه را مد نظر قرار داد.
وی که در یک نشست مطبوعاتی در دفتر سازمان ملل در ژنو سخن میگفت، با مهم خواندن تلاشهای ترکیه، ایران و روسیه در تشکیل کمیته قانون اساسی سوریه، اظهار داشت: این کمیته در واقع پلی میان طرفهایی است که راه حل های مختلفی را برای عبور از بحران سوریه پیشنهاد می کنند. در حال برنامه ریزی برای برگزاری نشست این کمیته در سی اکتبر در ژنو هستیم.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه همچنین از کمک به اعلام آتش بس سراسری از طرف کمیته قانون اساسی خبر داد.
به گفته پدرسون پنجاه نفر از کمیته قانون اساسی از طرف رژیم، 50 نفر از مخالفان و 50 تن دیگر را نیز از طرف نمایندگان سازمان های مردم نهاد تشکیل یافته اند. این کمیته فرصتی خوبی را برای گرد هم آوردن گروههای مختلف سوری فراهم کرده است.
وی تصریح کرد: تصمیم بازنویسی قانون اساسی سوریه یا اعمال تغییرات در قانون کنونی در اختیار من نبوده و مرجع تصمیم گیری نیز کمیته 150 نفره قانون اساسی است.
تاکید بر تمامیت ارضی سوریه
وی در پاسخ به عدم حضور گروه تروریستی ی.پ.گ/ پ.ک.ک تحت عنوان SDG در کمیته قانون اساسی گفت: در این کمیته تمامی اقشار قومی و مذهبی از جمله کردهای سوریه حضور دارند.
پدرسون ضمن ابراز نگرانی از مناطق تحت اشغال ی.پ.گ/ پ.ک.ک در شرق رود فرات تاکید کرد: مشکلات منطقه باید با احترام به تمامیت ارضی سوریه و قومیتهای منطقه حل شود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر عملیات احتمالی ترکیه در منطقه گفت: باید نگرانیهای امنیتی مشروع ترکیه را در نظر گرفت.
نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه درباره موفقیت یا عدم موفقیت کمیته تصریح کرد: از جلسه اول نمیتوانم در این باره حرف بزنم. هفته آینده به دمشق و ریاض سفر میکنم تا در مورد برنامههای اولین دیدار در ژنو با روسای مشترک کمیته مذاکره کنیم.